reklam

haberler

manşet haberler

Personel Gazete Sağlık Personeli PersonelSaglik.NET

24 Nisan 2018 Salı

24 Haziran Seçimlerinde Görev Almak İsteyenler Ne Yapmalı?

24 Haziran Seçimlerinde Görev Almak İsteyenler Ne Yapmalı?

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinin erken seçim olarak 24 Haziran 2018 tarihine alınması ile seçimlerde yapılacak olan iş ve işlemlere ilişkin çalışmalar Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılmaya başlandı.Seçimlerde oy kullanma esnasında görev yapacak olan sandık kurullarında Sandık kurulu başkanı ve sandık kurulu üyelerinden birisi memurlar arasından atanmaktadır.Memurların sandık kurulu başkanı olarak veya sandık kurulu üyesi olarak seçimlerde görev yapmak için ne yapması gerektiği,herhangi bir yere başvuru yapıp yapmayacağı hususunu bu yazımızda anlatmaya çalışacağız..

24 Haziran.2018 tarihinde yapılacak olan erken seçimde oluşturulacak olan sandık kurullarına ilişkin yasal düzenleme 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile yapılmıştır.Yine ilgili kanununa göre yapılacak olan iş ve işlemlerle ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulunca yayınlanmış olan 135/1 sayılı genelge bulunmaktadır.İlgili kanun ve genelgede yer alan alan düzenlemelere göre memurların sandık başkanı ve sandık kurulu üyesi olmaları hakkındaki hükümler aşağıda gösterilmiştir..

Sandık Kurulu Başkan Olacak Memurların Seçimi

298 sayılı Seçim kanununun Sandık kurulu başkanının belirlenmesi başlıklı 22. maddesinde “İlçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi, mülki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilir. İlçe seçim kurulu başkanı, bu kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirler.” hükmü yer almaktadır..

Kanun maddesinde yer alan hükme göre seçim bölgesinde çalışmakta olan tüm memurların isim listeleri mülki idare amirince seçim kuruluna gönderilmektedir.135/1 sayılı genelgeye göre de Kurulun, siyasi partilerden seçilmiş asıl üyelerinden her biri, ilçe seçim kurulu başkanınca verilecek süre içinde yukarıdaki fıkrada gösterilen nitelikte birer liste düzenleyerek başkanlığa verir..

Bu şekilde mülki idare amirlerince gönderilen listeler ile siyasi partiler tarafından verilmiş sandık kurulu başkanı olacaklara ilişkin listelerde yer alan isimler arasından kura yöntemi ile Sandık Kurulu Başkanı seçimi yapılır..

Kanun maddesinden ve ilgili genelgeden anlaşılacağı üzere sandık kurulu başkanı olarak görev yapacak olanların seçimi kura yöntemi ile belirlenmektedir..

Sandık Kurulu Üyesi Olacaklar Memurların Seçimi

298 sayılı seçim kanununun Sandık kurulu üyelikleri başlıklı 23. maddesine göre sandık kurulları toplam 6 üyeden oluşmaktadır.5 üye siyasi partilerce bildirilmekte 1 üye ise memurlar arasından görevlendirilmektedir.298 sayılı kanununda yer alan “İlçe seçim kurulu başkanı, sandık kurulunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için önce, 22 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca bildirilen listeden sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından, ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişilerden mani hali bulunmayanları sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirler” hükmü gereğince sandık kurulu üyesi olacak olanlarda mülki idare amirlerince belirlenen listeler veya siyasi partiler tarafından gönderilen sandık kurulu başkanı olabileceklere ilişkin listelerde yer alan ve sandık kurulu başkanı olmayan kişiler arasından kura yöntemi ile seçilmektedir..

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere memurların sandık kurulu başkanı olarak veya sandık kurulu üyesi olarak başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır.İlgili görevliler ilgili makamlarca gönderilen listeler üzerinden kura çekimi yöntemi ile belirlenmektedir..

Kaynak: mevzuatınyeri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberdata.com Güncel Son Dakika Haberleri